ПРОСЛАВА ОСМАНЛИЈСКОГ ОСВАЈАЊА КОНСТАНТИНОПОЉА (видео)

Spread the love

 

xIlustracija_1353-1000x500.jpg.pagespeed.ic.qj7Bi_rZm6У Константинопољу- Истанбулу је 29. маја одржана спектакуларна визуелно-сценска представа прославе османлијског освајања Константинопоља 1453. године. Назив Истанбул као једини званичан назив је уведен 1923. године након проглашења Републике Турске. Више стотина хиљада Турака окупило се у Истанбулу како би прославили 562. годишњицу отоманског освајања и окупације Цариграда – Константинопоља. Церемонију су предводили турски предсједник и премијер. Турске оружане снаге формирале су свечани пук са 562 војника у традиционалним војничким униформама, а војни оркестар свирао ратничке пјесме о освајању Константинопоља.

Окупљени грађани су узвикивали слогане у знак подршке председнику Реџепу Ердогану и френетично клицали када су у визуелној пројекцији рушене древне зидине Константинопоља, на којима је православни Цар Константин XI Палеолог Драгаш погинуо бранећи града од Агарјана. Празнично величање освајачких похода османске империје наставак су освајачких светковина Османског Калифата и реторике актуелних турских партија на власти, турског премијера и предсједника; како у предизборним кампањама, тако и у спољњој политици у кампањи такозваног `неоосманизма`, подстицања `милитантног` муслиманства на Балкану и Блиском истоку. Наиме, наставак промовисања `неоосманизма` као исламског вјерског и историјског права на посједовање земаља и градова који су били под вјековном окупацијом и ропством османске власти.

İstanbul’un Fethinin 563. Yılının Muhteşem 3 Boyutlu Gösterisi

Havai fişekli ve ışıklı 3 boyutlu gösteriye, bir de sahnede gemi yürütüp kuşatmanın canlandırılması eklenince adeta İstanbul’un fethi yeniden yaşatıldı. İşte izleyenleri büyüleyen gösteri

Седам дана пред парламентарне изборе у Турској Таип Еродган, који према турском Уставу не треба да буде укључен у предизборну кампању, са својом странком Партија правде и развоја (АКП) `правду и развој` види у `историјској правди` окупатора, а развој у обнови `номадског`муслиманско- мигратског милитантног `права` барем у Средоземљу.

r_14646002358Истим `историјским` освајачко-окупаторским `правом` Њемачка и друге државе чланице Вермахта у Другом свејтском рату, би могле данас да прослављају освајања и погроме над поробљеним народима, окупације великих градова и држава широм Европе и свијета. Такође, Аустрија и Мађарска би истим `историјским правом` могле да празнују освајачке подухвате аустро-мађарске царевине на Балкану и деценијску окупацију балканских народа. `Правом и принципом окупатора`, Турска, Њемачка и некадашње чланице Аустро-мађарска монархије би могле наизмјенично и више пута да прослављају годишњице окупације и рушења Београда и српских градова. Према`освајачко-историјском праву` што су окупација и поробљавање народа трајали дуже слава освајача је већа, и у међународним односима модерног свијета. Како се и на почетку у 21. вијеку отворено  промовише `право` прашуме и јачега као легално и легитимно међународно право остваривања политичких и вјерских пројеката.

n_74987_1Историчарима је познато да је османлијско освајање Константинопоља била окосница османског освајачког `светог` похода и коначног војног позиционирања ка Западу. Али, и стратешког савеза са европском „светом алијансом“, то јест да се освајачки поход ислама заустави на територији православних народа и држава. Ради постизања `баланса моћи` тадашње Европске уније и Османског Калифата,  папизма са православним Истоком, то јест да се римокатолицизам ријеши религиозног ривалитета са православљем и да папизам после пада Цариграда коначно преузме примат поглавара хришћанства.

Историчарима и вјероучитељима је познато да муслимани свој календар не рачунају од рођења иламског пророка Мухамеда 570. године, или његовог почетка проповиједи 610.г. већ од Хиџре јула 622. године, то јест од муслиманске миграције, `светог` освајачког похода из Меке у Медину (некада Јатриб, у којем је побијене и протјерано сво јеврејско становништво). Из Медине је започет џихад – `свети војно-вјерски освајачки поход за освајање свијета.

Подсјетимо се, Бошњачка странка у Црној Гори је протестовала против предлога Владе Црне Горе да се дан рођења Владике и господара Црне Горе Петра II Петровића Његоша, који се са својим народом борио за ослобођење од османлијске окупације и зулума, прогласи за државни празник. Оптужили су владику Петра II Његоша за пропагирање геноцида над муслиманима зато што се залагао за ослобођење свог народа и отачаства од окупатора и ропства. Потпредсједник Бошњачке странке и црногорске Скупштине Суљо Мустафић је тим поводом (који се често састаје са Таипом Ердоганом у Анкари), у телевизијском разговору владику Петра II Петровића Његоша окарактерисао као `исфрустрирану особу`, јер Његош `није имао успјеха у рату са Турцима, а није му успио војни напад на Подгорицу, па је зато из револта писао пјесаме` против турских освајача и ислама.

Да ли наши сународници и суграђани схватају `историјску поуку` и поруку Ердогановог политичког пријатеља, да `османским освајачким правом` нови `исламски свецки поредак` има историјско право и на Подгорицу, пошто је и Подгорица дуго била под османском окупацијом? Наиме, као и на све ослобођене и неослобођене градова Балкана и Средоземља, али и Шпаније, који су имали несрећу да потпадну под османску вјековну окупацију и ропство. Нажалост, од свих градова под османском окупацијом најтрагичнију судбину има некадашњи главни град Грчке и православног новоромејског византијског царства, Константинопољ, који је дочекао шестопедесетдругу годину под окупацијом.         (Из Цариграда-Константинопоља су у прошлом вијеку протјерани скоро сви Грци. Прво протјеривање и геноцидни погром је извршено почетком вијека као казна забог покушаја Грка да ослободе Цариград и патријаршију, а потпуно протјеривање, преко 200 хиљада Грка, извршено је средином вијека, покренуто исценираним инцидентом подметањем пожара у спомен кућу Кемала Ататурака)

 

Једно мишљење на „ПРОСЛАВА ОСМАНЛИЈСКОГ ОСВАЈАЊА КОНСТАНТИНОПОЉА (видео)“

  1. Повратни пинг: Cıvata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

* Please enter the Smallest Number