Представљена Нормативна граматика српског језика ијекавског изговора (снимак)

Spread the love

 

Normativna-gramatika-srpskog-jezika-53632Данас је на Међународном Октобарском сајму књига у Београду одржана трибина о  очувању српског језика и језичкој политици „Српски језик и језичка политика“. Од чега зависи очување српског језика и зашто је то један од битних задатака наших културних дјелатника говорили су представници Матице српске и Републике српске: академик проф. др Предаг Пипер, Млађен Цицовић, проф. др Срето Танасић, проф.др Мато Пижурица и проф. др Драган Станић. Разговор је водио уредник програма Сајма књига др Драган Хамовић. На трибини су промовисане двије нове књиге Матице српске „Правопис српскога језика“ и „Нормативна граматика српскога језика- ијекавског изговора“ аутора Предрага Пипера и Ивана Клајна.

Млађен Цицовић представник Републике Српске је нагласио да је трибина изразито важна јер се на њој говори о нормирању језика истог народа који је државно одвојен. „Екавски и ијекавски су два плућна крила српског језика“, цитирајући свог саговорника Драгана Станића, Цицовић је указао да после ове изјаве народ који говори ијекавски има обавезу да чува свој изговор као велики допринос српском језику. Он је истакао да су ове двије књиге, с обзиром да су прилагођене ијекавском изговору велики допринос за народ Републике Српске.

Председник Матице српске Драган Станић је истакао битно признање издаваштву Матице српске, јер је на штанду Републике Српске на овом сајму најпродаваније књига била управо „Нормативна граматика српскога језика ијекавског изговора“, што свједочи о важности овог издања. Он је најавио да ће поред ове двије врло битне књиге, прије свега за очување српског језика, следеће године бити објављен и „Српски речник“. Станић је указао на чињеницу да је српски језик заснован на екавици и  ијекавици, те да никако не смемо “пустити низ воду“ ијекавицу која је првобитно означавала српски језик, јер ћемо на тај начин добити нежељени политички резултат или преокрет.

Академик Предраг Пипер, један од писаца „Нормативне граматике српскога језика“ је истакао значај Матице српске у односу на државне појделе српскога народа. Он је нагласио да поред лингвиста који се боре за очување српскога језика и писмености, они нису једини битни да би изашли из те борбе као побједници – пресудну улогу у томе има сама држава. Пипер је рекао „да је народ у великој мјери изгубио повјерење у медије, јер је настао проблем око тога шта они преносе, те се позвао на цитат Маршала Маклуана: „Безопасна доза телевизија за децу је негдје око нуле“. Он је додао и да су разноврсна искушења ријечи, попут оних да се са високих функција саопштава приватно мишљење које изазива подјеле у јавности, као и да се нешто каже када је боље ћутати, и да се нешто ћути када је боље говорити, да се говори из лењости, да се говори прво шта падне на памет, умјесто да се бирају најљепше и најумјесније ријечи. „Као што је језик сваког од нас израз личности сваког од нас, тако је и језик у цјелини једног народа израз суштине тог народа. Ко брине о својој души, бринуће и о своме језику и о језику свога народа. Трудиће се да говори правилно, лепо и тачно. Надам се да никада нећемо престати да бринемо ни о души, ни о језику“.

„Сви ми морамо учити језик а имамо из чега, а за то се највише труди Матица српска. Екавски и ијекавски изговор су до те мјере под истим окриљем да када би се било ко потрудио да преведе текст са екавског на ијекавски, схватио би да не би морао ни једну ријеч да промијени, нити граматички да је исправи,“, рекао је Главни редактор „Правописа српског језика“, др Мато Пижурица. Драган Станић је закључио да је лингвистика обавила свој посао и да је дала све од себе, и да уз помоћ научних установа које стоје иза њих имају основа да воде једну добру језичку политику. Једини недостатак који у овом тренутку постоји је потпуни договор са политичком сфером, а постигнуто је оно што је најважније, доказано је „и са једне и са друге стране Дрине да нам је до те језичке политике стало“.  Признање за најтраженије издање на штанду Републике Српске на Београдском сајму књига – „Повељу успјеха 2015. године“ добила је Матица српска за књигу „Нормативна граматика српског језика – ијекавско издање.“

Трибина “Српски језик и језичка политика“, 31.10.2015.

Трибина “Српски језик и језичка политика“, 31.10.2015. Ново постављање снимка који ми је, без икаквог основа, блокиран пре неколико месеци. У оквиру 60. међународног београдског сајма књига, 31. октобра 2015.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.