Тако je говориo православни пастир и Војводa Момчило Ђујић (видео)

Spread the love

 

djujic

Сештеник и Војвода Момчило Ђујић, родом из Стремице код Книна, рукоположен је за свештеника од Владике далматинског Иринеја 1933. године. Почетком Другог свјетског рата био је принуђен у одбрани од геноцидног погрома који је трпио српски народ у пројекту холокауста на подручју катоиличко-нацистичке НДХ, да се прихвати војног и политичког вођства, ослободилачког народног покрета отпора – српске војске у отаџбини. Указом Краља Петра на Видовдан  1942. године добиo je признање титуле српског Војводе. Као православни Војвода у рату је витешки водио српски народ путем православних предака, штито од усташких бојовника, комунистичког развјеравања и `католичког` кривовјерја.

Војвода Момчило Ђујић је формирао Динарску четничку дивизију, која је до краја рата штитила Србе на тромеђи Лике, Босне и Далмације од усташког терора. Године 1945. Војвода Момчило Ђујић је у емиграцију превео око 15.000 српских бораца и народа. У Чикагу је 1948. године формиран српски патриотски покрет „Равна гора“, на чијем челу је био Војвода Ђујић. Почетком ратног распада Југославије, покрет је помагао Србе у Книну и Крајини за вријеме одбрамбеног рата Републике Српске Крајине када је српски народ трећи пут у 20. вијеку био изложен геноцидном погрому и прогону од стране нацистичко-катличког хрватског режима и евроатланске алијансе. Покрет `Равна Гора` је био покретач многих доботворних дјелатности међу Србима у иностранству, као што је изградња више од сто православних храмова.

Војвода Момчило Ђујић о Хрватима, екуменизму, папи….mpg

Инфо служба „Срби на окуп“ преузела је један мали део из филма о Војводи Момчилу Ђујићу са његовог обраћања Србима у Канади 1990 године. Овај истински слуга Божији и Србин говори од срца, искрено о Хрватима, о екуменизму, о папи о свему ономе чега Срби требају да се чувају и пазе, а да уједно опросте једни другима и да се као народ сложе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

* Please enter the Characters - [Case Sensitive]